Gluten niebezpieczny dla zdrowia

Liczba osób nietolerujących glutenu w Polsce rośnie! Ta substancja może odpowiadać również za Twoje dolegliwości.

Najnowsze badania wykazały, że nietolerancja glutenu może powodować liczne problemy zdrowotne również u osób, u których nie wykryto celiakii. Niestety, 90 proc. osób nie wie, że to właśnie gluten powoduje ich dolegliwości. Sprawdź, jak ta substancja może wpływać na Twoje zdrowie.

Gluten to rodzaj białka, które najczęściej możemy spotkać w ziarnach żyta, pszenicy i jęczmienia.
To dzięki niemu pieczywo jest elastyczne oraz posiada chrupiąca skórkę i miękki środek. Coraz częściej, z powodu manipulacji genetycznych w rolnictwie produkty zawierające ten typ białka (bułki, chleby, tortille itp.) powodują nadmierną reakcję układu odpornościowego. Nadwrażliwość tego systemu prowadzi do niszczenia kosmków jelitowych, co chory odczuwa np. w postaci bóli brzucha i biegunek. Uczeni coraz częściej argumentują za koniecznością ograniczenia w powszechnej codziennej diecie produktów zawierających gluten, ponieważ mogą one prowadzić do poważnych dolegliwości zdrowotnych.Zaobserwowano, że osoby, które cierpiały na celiakię lub nietolerancję glutenu były bardziej narażone na ryzyko zgonu (odpowiednio o 39% i 35%).

Pożywienie, w którym stężenie tego białka jest bardzo duże powoduje, że coraz więcej do tej pory zdrowych osób sygnalizuje pojawienie się u nich niepokojących objawów zdrowotnych takich jak te poniżej:

Te objawy mogą wskazywać na nietolerancję glutenu

  • bóle brzucha
  • biegunki
  • chwiejność nastrojów
  • podwyższony poziom cholesterolu
  • afty
  • ciągłe zmęczenie
  • ból głowy
  • osteoporoza

Gluten może powodować poważne choroby
Nieleczona nadwrażliwość na gluten może prowadzić do wielu powikłań takich jak:

  • osteoporoza
  • zespół jelita drażliwego
  • nieswoiste zapalenie jelit
  • anemia
  • rak
  • reumatoidalne zapalenie stawów
  • toczeń
  • stwardnienie rozsiane

Dieta a gluten

Osoby u których stwierdzono celiakię lub nietolerancję na gluten muszą stosować się do restrykcyjnej diety. Jest to niezbędne, by powrócić do pełni sił fizycznych. Przejście na dietę bezglutenową to często zupełna rewolucja żywieniowa, dlatego też zmiany te muszą być wprowadzane powoli. Konieczne jest wyszukiwanie zastępników mąki pszennej (bardzo często wykorzystywana jest mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana czy ziemniaczana). Osoby z nadwrażliwością na gluten przy przygotowywaniu potraw wykorzystują również inne mało znane składniki jak guma kasantanowa, polenta kukurydziana czy skrobia z tapioki.


—> Zobacz więcej opinii

Podejrzewasz u siebie nadwrażliwość na gluten? Zacznij od właściwej diagnozy!

Celiakia i nadwrażliwość na gluten mogą nie dawać jednoznacznych objawów. Jednak lekceważenie takich sygnałów jak ciągłe zmęczenie czy ból brzucha po posiłkach mogą prowadzić do wielu poważnych komplikacji zdrowotnych. Jednak nie zawsze lekarze potrafią określić źródło dolegliwości, część z nich w ogóle nie bierze pod uwagę nadwrażliwości na gluten jako rozwiązania.Dlatego tak ważna jest profesjonalna diagnostyka w postaci Testu Obciążeń Organizmu, która pomoże określić stan narządów wewnętrznych oraz stopień obciążenia organizmu szkodliwymi substancjami (w tym również glutenem). Po omówieniu wyników tego zupełnie nieinwazyjnego Testu możliwe jest dobranie indywidualnej kuracji, która pomoże oczyścić organizm oraz wyregulować działanie układu odpornościowego. Już dziś zadbaj o swoje zdrowie i zapisz się na Test!


Warning: printf() [function.printf]: Too few arguments in /home/users/revitumnew/public_html/wp-content/themes/twentyeleven/content-single.php on line 50