Alergia
Category : Dolegliwości
Czym jest alergia?
Potocznie nazywana uczuleniem lub nadwrażliwością, jest to nieprawidłowa odpowiedź organizmu na oddziaływanie obcych substancji, czyli alergenów. W reakcjach alergicznych uczestniczy nasz układ immunologiczny – w organizmie powstają przeciwciała, które wiążą się z antygenem i doprowadzają do powstania stanu zapalnego. Uczulenie jest więc nieprawidłowym przejawem odporności, gdyż prowadzi do uszkodzenia własnych tkanek. Alergie mogą mieć bardzo łagodny przebieg, jak te objawiające się np. zaczerwienieniem oczu czy kichaniem, ale mogą także być niebezpieczne dla życia (wstrząs anafilaktyczny i śmierć).
Związkiem chemicznym mającym duże znaczenie w powstawaniu reakcji alergicznej jest histamina. Występuje ona w organizmie każdego z nas – jej zadaniem jest ochrona organizmu, jednak u alergików, kiedy dochodzi do kontaktu z alergenem, histamina może być nawet groźna dla zdrowia.
Alergia – globalny problem
Na różne rodzaje alergii cierpi ogromna liczba ludzi na całym świecie. Według statystyk to nawet do 40% populacji. Najczęściej diagnozuje się pyłkowicę i astmę oskrzelową. Badania dowodzą, że osoby urodzone w miesiącach, które bezpośrednio poprzedzają sezon pylenia, częściej cierpią z powodu alergii na pyłki roślin.
Liczba osób zmagających się z alergiami stale rośnie. Prawdopodobnie spowodowane jest to uprzemysłowieniem, coraz cięższymi zanieczyszczeniami środowiska i obecną niemal wszędzie (nawet w pożywieniu) chemią. Chociaż alergie występują na całym świecie, możemy zauważyć pewne różnice zależne od regionu i wcześniejszego poziomu zachorowalności w danym kraju.
Czy alergia jest dziedziczna?
Alergia może być spowodowana zarówno czynnikami środowiskowymi, jak i obciążeniem genetycznym. Udowodniono, że jeśli na alergię cierpiał jeden z rodziców, to ryzyko wystąpienia jej u dziecka wynosi około 40%. Jeśli zaś alergikami był zarówno ojciec, jak i matka, to ryzyko wzrasta do 60%. Szacuje się, że większa część występujących dziś alergii jest spowodowana obciążeniem w rodzinie, a pozostałe kilkadziesiąt procent to uczulenia spowodowane czynnikami środowiskowymi.
Czynniki środowiskowe wpływające na występowanie alergii
Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia jest stale rosnące zanieczyszczenie środowiska, zwłaszcza powietrza, którym oddychamy. Duża ilość samochodów wydzielających szkodliwe spaliny przyczynia się do powstawania alergii i chorób układu oddechowego. Na występowanie uczuleń narażone są także osoby, które mają częsty kontakt z dymem papierosowym i chemikaliami. Do rozwoju alergii może przyczynić się również zaburzona mikroflora jelitowa, zakażenie drożdżakami, nadmiar antybiotyków oraz silne działanie stresu czy niedobór wapnia.
Jakie są najczęstsze objawy alergii?
reakcja dotyczy pewnego układu lub konkretnego narządu. Najczęściej występują: obrzęk i nieżyt nosa, swędzenie, wodnista wydzielina lub zatkany nos, świsty i trudności w oddychaniu, swędzenie spojówek, łzawienie, swędzenie skóry, wysypka lub obrzęk, a także bóle głowy.
Objawy groźnego dla zdrowia wstrząsu anafilaktycznego to spadek ciśnienia, przyspieszenie akcji serca, podwyższona temperatura ciała. Może to doprowadzić do śpiączki lub nawet śmierci, dlatego takich objawów nie wolno lekceważyć.
Alergie pokarmowe
Alergie pokarmowe dotyczą bardzo dużej części społeczeństwa, dlatego jeśli chcemy zbadać swój organizm pod kątem uczuleń, powinniśmy uwzględnić także testy na nietolerancje pokarmowe. Najczęściej objawami nietolerancji i alergii pokarmowej są dolegliwości ze strony układu pokarmowego pojawiające się po spożyciu jakiegoś produktu. Warto obserwować swój organizm, aby sprawdzić, co nam szkodzi i w razie potrzeby wyeliminować alergen z diety.
Objawy alergii można łagodzić dostarczając odpowiednie składniki pokarmowe, takie jak np. kwasy tłuszczowe zawierające OMEGA-3, DHA i EPA pod kontrolą specjalisty, ale nie tylko. Warto też pomyśleć o zmianie diety pod okiem dietetyka i o wykonaniu testów na nietolerancje pokarmowe.